2010-03-12 14:22 #0 av: NaimaG

Man har hört talas om Alfred Hichcocks film The Birds. En film som på sin tid väckte skräck gentemot kråkor men den skräcken lär avta snabbt med Titans Walleri i åtanken.

800px-Phorusrhacid.jpgPhorusrhacids, eller terror fågeln, är en familj utav de största flygoförmögna köttätande fåglarna som någonsin existerat. De levde i södra Amerika 62-2 miljoner år sedan och var mellan 1-3 meter höga. Deras idag närmaste släkting anses vara de 80 cm höga Seriemafåglarna som är en uråldrig sydamerikansk fågelfamilj.

 

titanis.png

 

Titanis Walleri levde för cirka 5-2 miljoner år sedan i Nordamerika, fossila fynd har hittats i Texas och Florida. Genom dateringar har man kommit fram till att rasen inte dog ut förrän för 15 000 år sedan, en upptäckt som skulle innebära att Titanis Walleri skulle ha levt jämsides med människan, men mer precisa dateringar gjorda av paleontologen Professor Bruce McFadden och hans kollegor avvisar den teorin då alla fossila fynd som påträffats varit minst 2 miljoner år gamla.

Paleontologer tror att dessa flygoförmögna fåglarna härstammar från In Situ på öarna kring Sydamerika. Nyligen gjorda upptäckter i Europa av äldre fossila fynd ändrar teorin om att dessa fåglar ursprungligen kom från Sydamerika. Den största frågan kring Titanis Walleri om den härört från Sydamerikas öar hade varit hur den skulle ha utvandrat till Nordamerika och Europa som flygoförmögen, en fråga som vi enligt McFladden aldrig kommer veta.

Denna fågelart var 2,5 meter hög, vägde cirka 150 kilogram och kunde nå en toppfart av 65km/tim.

Källor: Wikipedia
Florida Museum of National History
BBC News

Skriven av NaimaG