Etiketter01-dinosauriernamassutdöendet
Läst 24 ggr
Carmarino
2022-08-10, 10:06

Vulkanisk vinter gynnade uppkomsten av dinosaurier

En köldperiod för 201 miljoner år sedan ledde till ett massutdöende av stora reptiler. Men befjädrade dinosaurier inte bara överlevde, utan kunde snabbt växa i antal under tidsperioden jura.

Analyser visar att flera dinosauriegrupper (non-avian dinosaurs) hade värmeisolerande, primitiva ”fjädrar ” – protofjädrar – vilket gjorde det möjligt för dem att komma åt den rika, lövfällande och vintergröna arktiska vegetationen även under perioder av köld.

Intensiva, men övergående, vulkaniska vintrar med kyla och mörker, orsakade av omfattande vulkanisk aktivitet i samband med bildandet av Atlanten, ledde till massutdöendet i slutet av trias (201,6 miljoner år sedan) på land, vilket decimerade alla medelstora till stora oisolerade kontinentala reptiler.

Däremot var befjädrade dinosaurier redan väl anpassade till kyla, och de inte bara överlevde utan genomgick även en snabb anpassning och ekologisk expansion under tidsperioden jura.

https://www.forskning.se/2022/08/05/vulkanisk-vinter-gynnade-uppkomsten-av-dinosaurier/


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

En köldperiod för 201 miljoner år sedan ledde till ett massutdöende av stora reptiler. Men befjädrade dinosaurier kunde snabbt växa i antal.
  • Redigerat 2022-08-10, 10:06 av Carmarino
Pyttelite
2022-08-10, 10:19
#1

Intressant information man undrar så smått hur det sett ut idag ifall de stora reptilerna funnits kvar.

Hade vi haft parker för dom eller tvärtom hade de haft parker för oss människor?


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Carmarino
2022-08-10, 10:22
#2

#1: Tror inte vi ens hade funnits. Vi hade inte haft en chans att utvecklas om dinosaurierna hade varit kvar. Det var ju först efter de dog ut som däggdjuren började utvecklas och växa sig större.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Upp till toppen