01. Dinosaurierna

Den största köttätande dinosaurien

2011-12-16 19:25 #0 av: [SporeDiatrymisss]

Den största köttätande dinosaurien var inte T-rex som var 12 meter, utan en 19-meters lång köttätare vid namn Spinosaurus. Namnet betyder "taggödla" på latin. Den vägde cirka 10-12 ton i genomsnitt. Den är rekordhållare för längsta käken av alla dinosaurier. Den är anpassad att fånga fisk, och näsborrarna satt högt upp på käken så att Spinosaurus kunde andas samtidigt som den fångade fisk. Den "kompletterade" sitt näringsintag med mindre växtätare. Den jagade inte stora växtätare som tillexempel Giganotosaurus gjorde.

Hälsa gärna på mig på min Deviantart: http://sporediatrymisss.deviantart.com/

Anmäl
2011-12-17 21:04 #1 av: dolfen

Krokodilernas förfader!?

 

Anmäl
2011-12-19 07:39 #2 av: starhawk

#1: Knappast! Krokodilerna utvecklades samtidigt eller före dinosaurierna, dessutom har en krokodil inte ett fyrkammarshjärta som en dinosaurie den är snarare en "blue baby"

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2011-12-19 16:19 #3 av: dolfen

#2

En släkting då?

Jag tänkte på likheterna. Huvudformen, tänderna, näsborrarnas placering (ovansidan på huvudet), att det finns krokodiler (eller heter de kajmaner?) som är anpassade till att fånga fisk samt "taggarna" på krokodilstjärten.

 

Anmäl
2011-12-20 09:00 #4 av: starhawk

#3: Näsborrarna är längst fram på nosen på krokodildjuren så det är ingen likhet. Alla krokodiler, kajmaner och alligatorer är anpassade för att fånga fisk, det är deras huvudföda, du kanske tänker på Gavialen som har en lång smal nos och trångt svalg som gör att den bara kan leva på fisk och smådjur trots att det är en stor best. Taggarna på krokodilernas stjärt är förbenade fjäll medan Spinosaurus har ett segel som bildas av utskott på ryggkotorna så även där är det knappast nån likhet

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2011-12-20 15:09 #5 av: dolfen

#4 - Även krokodilens näsborrar är placerade på ovansidan av huvudet. En anpassning till vattenmiljön.

 

Ja, Gavialen var det. Läste att namnet egentligen är en felskrivning från början. Den ska tydligen även kunna äta av exempelvis boskapskroppar som hamnat i vattnet.

 

I en (gammal) undersökning av ett antal nilenkrokodiler, där de tittade på maginnehållet, bestod den högsta procenten av fisk (31%).

 

Anmäl
2011-12-21 15:41 #6 av: starhawk

#5: Om man skall tro bilden längst upp i denna tråd så hade Spinosaurus näsborrarna halvvägs mellan nosspetsen och ögonen det var närmast där skillnaden ligger, krokodilens är längst fram på nosen fast i båda fallen på ovansidan av nosen.

Gavialens svalg är inte så särskilt stort så kropparna får vara ganska uppruttnade innan den kan få ner slamsor av dom, enligt tillgängliga uppslagsverk lever den uteslutande på fisk, men detta hindrar förståss inte att den äter kött om den får tag på tillräckligt små stycken

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl