02. Människan & Kulturer

Förhistorisk barnkonst

2011-10-03 11:20 #0 av: LenaR

Hittade en notis på dn.se. Forskare har kommit fram till att en grotta med fingermålningar blev målad av barn, en del så små som tre år. De tror att den flitigaste konstnären var en femårig flicka.

Varför barnen målade vet forskarna inte, om det var lek eller ritual. Det står i notisen att grottan väcker frågor om hur synen på barn var under förhistorisk tid, men tyvärr utan spekulationer.

Och tyvärr inga bilder på grottmålningarna, sorry.

Anmäl
2011-10-05 22:02 #1 av: Lill-Kisse

Vem som helst bör känna sig fri att spekulera. Det är bara lite fantasi som behövs. Jag skäms då inte för att jag spekulerar medan jag tittar på ett reportage på TV och forskarna berättar om sina teorier. Många gånger undrar jag varför de konsekvent söker religiösa förklaringar till det mesta som grävs fram. Jag kommer ofta på andra idéer, som jag tycker är minst lika logiska.

Att små barn på tre eller fem år skulle syssla med ritualer, verkar långsökt. Barn tycks plaska, kladda och leka för att undersöka, se vad som händer etc. Det är också mitt minne av anledningen till att jag gjorde olika saker som barn.

Ett exempel: Att ta loss huvudet och råka peta ut ett öga på dockan var allt annat än mord eller ritual. Det var nyfikenhet på hur dockan såg ut inuti och varför ögat kunde blinka. Att dockan gick sönder var rent olycksfall, som jag inte kunnat förutse.

Anmäl
2011-10-06 00:15 #2 av: LenaR

Jag håller med om att forskarna alltid verkar vilja hitta religiösa motiv till allt. T ex de många kvinnoskulpturerna som tolkas som fruktbarhetssymboler fast de i många fall lika gärna kunde vara pornografiska.

Att barn skulle syssla med ritualer är det nog ingen som tror. Däremot att barnen använts i ritualer som vuxna hittat på. Varför de tror det vet jag inte, men kanske är det för att en del av barnmålningarna sitter högt uppåt väggarna eller i taket, så barnet måste ha haft hjälp av en vuxen för att nå.

Fortfarande kan det förstås vara lek, bara att en vuxen hjälpt till lite. Flört

Anmäl
2011-10-06 07:39 #3 av: starhawk

Den religösa förklaringen är ju den allmänna "skräplådan" när dom inte kommer på nåt annat, men man undrar ju förvånat om forskarna inte har egna barn och aldrig har hört talas om nåt som heter lek

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2011-10-06 19:59 #4 av: Lill-Kisse

#2 Skönt att få lite medhåll Glad

En kvinnofigur bör väl också kunna ses som en avbildning. Sånt man tycker är fint, vill man rita, måla av och skulptera. Numera fotar vi flitigt de motiv vi är förtjusta i.

Att man hittar ristningar, bilder och tryck orimligt högt upp har jag hört lite olika förklaringar på. Det kan vara att marken höjts i förhållande till omgivande mark, att vattennivån varit flera meter högre etc.
Sedan undrar jag personligen om inte tidigare folk kunnat resa en stege helt enkelt. Man kan ju ta ett träd med grenar och luta mot en klippvägg för att klättra upp till toppen. Man ville säkert ta sig fram och upp även då.

Anmäl
2011-10-09 21:22 #5 av: LenaR

Håller med er. Leken är äldre än människan, så varför skulle inte barn ha lekt i förhistorisk tid? Jag tycker iaf det är väldigt coolt att det finns spår av barnkultur, långt före Bolibompa och Disney.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.