01. Dinosaurierna

Vad åt dinosaurierna?

2010-04-06 23:34 #0 av: Maria

Här kommer en länk som tar upp frågan hur dinosaurierna kunde hitta föda

/Maria

 

Anmäl
2010-04-07 14:16 #1 av: NaimaG

Det där var riktigt intressant. Det är sällan man tänker på hur mycket växter en fullvuxen dinosaurie behöver och jämförelsen med dagens kor gör det ännu svårare att förstå hur de egentligen överlevde. Men sedan har vi ju det att alla växter inklusive gräset vad större och längre än de är idag så på så sätt kan ekosystemet ha bidragit till dinosauriernas föda. Ju större växter och längre gräs dessto mer föda, det fanns ju knappast gräsklippare på den tiden. Flört

Anmäl
2010-04-07 15:00 #2 av: sissie

Mycket intressant artikel. Och en intressant fråga. Kanske inte bara att de hade lägre ämnesomsättning, de kanske också hade ett matsmältningssystem som kunde utvinna maximalt med näring.

Växtligheten i sig kanske också var annorlunda uppbyggt och snabbare kunde återhämta sig efter att giganterna betat. Lövfällning, vintervila m m för växterna var nog väldigt liten då det - om jag inte minns fel - var varmare då än nu.

Rena tankar bara.Flört

 

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2010-04-08 10:00 #3 av: starhawk

#1: Gräset var inte större och längre på den tiden, det fanns nämligen inte, gräs är en senare uppkomling, vart inte spridd förrän vid slutet av krita och då var dom flesta sauropoderna ersatta av anknäbbarna som var dinosauriernas svar på idisslarna, eller föregångare egentligen eftersom dom var först.

Vad artikelförfattaren missar var att ju större ett djur blir desto mindre föda i förhållande till kroppsvikten behöver den och eftersom vi inte har några djur i den kalibern längre så har vi inga tillförlitliga data på det området. Sen är det ju så att dom stora sauropoderna inte behövde ägna sig åt att värma upp kroppen, en 30 tons sauropod skulle behöva sola sig 72 timmar i sträck för att höja kroppstemperaturen en grad

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2010-04-08 15:01 #4 av: NaimaG

#3 Nyligen gjorda forskningar på 65 miljoner år gammal fytolit, som liknar gräsets fytolit under Krita perioden, visar att gräset uppståd långt innan de 55 miljoner år de trott tidigare.

För er som inte vet så bildar en del fräkenväxter och enhjärtbladiga växter, därebland gräs, fytolit; också kallat växtstenar,  som är små klistaller av kiseldioxid innuti cellerna.

2005 i Indien gjordes forskning på fossil avföring från dinosaurierna som visar att de största växtätande dinosaurierna åt av fem olika grästyper långt innan de dog ut. Forskare i indien hävdar att det första gräset uppkom 100 miljoner år sedan.

Detta enligt fem forskar journaler på Science AAAS och Newscientist.com.

Anmäl
2010-04-09 21:33 #5 av: dolfen

Undra hur mycket som bestod av vattenväxter?

 

Anmäl
2010-04-10 19:19 #6 av: starhawk

#5: Eftersom alla dinosaurier var landdjur var det nog inte mycket av den varan, men vegetationen bestod till största delen av ormbunksväxter, även ormbunksträd, mot senara delen av Krita då det fanns gräs utvecklades ju anknäbbarna som var specialiserade på den typen av föda men dom var ju inte lika stora som sauropoderna

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2010-04-10 19:24 #7 av: NaimaG

#6 Du menar mitten av krita eftersom de beräknar gräset vara 100 miljoner år gammalt och Krita perioden började 145,5 miljoner år sedan dvs äldre krita perioden, den yngre började 99,6 miljoner år sedan. ;)

Anmäl
2010-04-10 19:36 #8 av: starhawk

Gräset må ha upstått i mitten av Krita men det blev inte riktigt spritt förren mot slutet av Krita, där har vi ju en annan utrotningsteori som förts fram att den ändrade vegetationen tog död på dinosaurierna, men anknäbbarna slår ju hål på den eftersom dom var specialiserade för tuff växtföda

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.