12. Bok- & Filmtips

Tv-tips! Sveriges Historia

2010-04-30 14:28 #0 av: Gudris

Kollade på första avsnittet av Sveriges Historia som går på fyran igår, sjukt bra! Väldigt bra fakta och Dick Harrysson ger en bra bild av allt. Se det!

Sveriges Historia

Anmäl
2010-04-30 16:27 #1 av: NaimaG

Jag tycker Sveriges historia är sjukt tråkig, men det är jag Tungan ute. Kanske är ett bra tips till någon med intresse.

Anmäl
2010-04-30 16:57 #2 av: Gudris

Första avsnittet handlade om stenåldern, från att människor kommer hit till att man börjar odla. Det handlar alltså om människor och deras liv, inte om kungaled som man ofta brukar tolka det när det handlar om ett lands historia. Det handlar till stor del om samma saker som mycket av det du brukar lägga upp här faktiskt (om man räknar bort dinosaurier förståss hihi)Glad

Jag tycker det gav en korrekt bild av den kunskap vi har idag om stenåldersmänniskorna.

Anmäl
2010-04-30 17:54 #3 av: NaimaG

Jaha, jag tänkte mer Sveriges Historia = Kungar, det är så jag associerar det men om det är längre bak än så så är det ju helt klart värt att se. Ska se om jag kommer ihåg det till nästa Torsdag.

Anmäl
2010-04-30 19:16 #4 av: dolfen

Jag missade det.

Går det i repris?

 

Anmäl
2010-05-01 02:10 #5 av: Halvdansken

Finns säker att se på nätet också. Jag tyckte det var ok.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2010-05-01 11:29 #6 av: Calmare

Ja det var intressant, även om det inte var några större nyheter i sig. Glad

Anmäl
2010-05-01 11:33 #7 av: Gudris

Man kan kolla på det på sidan som jag länkade till i första inlägget :)

#3 Ja den koplingen gör nog många, det var ju det historieskrivning handlade om en gång i tiden, att visa hur långt tillbaka landets kungar sträckte sig... Men nu är det lite bättre :)

Anmäl
2010-05-03 02:07 #8 av: [GunillaR]

Jag tycker det är jättespännande om man får se historian från folkets synpunkt och inte bara kungar och kridsherrar, som vi fått lära på historielektionerna.

 

Anmäl
2010-05-03 10:38 #9 av: Gudris

#8 Precis, det är folkets historia som är spännande, sen har det ju funnits människor där Sverige sedan bildades under flera tusen år, kungarna har funnits i några hundra. Det är lite som när man kollar på Amerikas historia och ser de vita med sina presidenter istället för urbefolkningen...

Anmäl
2010-05-03 16:32 #10 av: Gudris

Dick Harrison hade fått en hel del kritik för att han sa att vi inte har någon urbefolkning, men har har en bra poäng som framgår här i hans blogg.

Anmäl
2010-05-03 17:19 #11 av: [GunillaR]

# 10 - Ja, jag noterade hans åsikt och tänkte nu får han nog alla samer på sig. Ska läsa vidare i hans blogg.

 

Anmäl
2010-05-03 18:51 #12 av: Gudris

#11 Jag är nog lite udda för jag tyckte bara att hans åsikt i programmet var bra, men sen är jag lite skadad av min utbildning också, tänker inte på att inte alla tänker på att vi inte materialiserades hit från ingenstans så att säga... Jag har suttit och läst en del om SDs politik, de tycker att man mår bäst om man stannar i sin kultur, men tar då inte minsta hänsyn till att människan alltid flyttat runt mer eller mindre..

Jag tycker att samer har minst lika stor rätt att leva här som svenskarna, och att de ska kunna leva med sin kultur utan att den kvävs helt, men de är faktiskt lika mycket urinvånare som vanliga svensson om man ser ur mitt perspektiv...

Anmäl
2010-05-04 13:25 #13 av: [GunillaR]

# 12 - Ja det var väldigt så många synpunkter det var på vad som är svenskt och inte.

Men tänker man logiskt så smälte ju inlandsisen från söder och då borde där finnas bosättningar innan norr om Indalsälven. Men, sen ska vi inte glömma att där kom ett folk från Norge och som hamnade i Jämtland i Glösa, varifrån en del av Martin Timells inlägg spelades in i Serien. Detta skulle vara för 6000 år sedan enligt uppgifterna på plats.

Jag vill nog hålla med om Dick Harrysson om att vi inte kan säga att vi har en ursprungsbefolkning i Sverige. Så får samerna säga vad de vill. Det går inte alls att jämföra med amerikanska indianerna, eftersom den amerikanska kontinenten inte invandrades förrän i början på 1500 talet efter Colombus.

Dick Harrysson har också rätt i när han säger att det har kommit folk från alla väderstrecken och bosatt sig i Sverige under alla tider, och att denna process fortsätter än idag. Under 1600 talet kom väldigt många valloner till Sverige som arbetskraftinvandrare. Bara som ett exempel.

Vad gäller samerna så har de blivit illa behandlade av svenska myndigheter, och nu vill de ha upprättelse. De håller mycket hårt på sin kultur, påstår de, men det där vet jag inte om man ska hålla med om. Det är ju rennäringen och hantverkstraditioner, men för övrigt så har de anammat den svenska livsstilen. Förutom att de gärna vill isolera sig från svensken. Men att hävda de är Sveriges ursprungsbefolkning kan de inte göra, enligt min åsikt.

Däremot kan de hävda sin suveränitet, att de tillhör ett folk som lever i Sverige, Norge, Finland och Ryssland på rennäring och nära naturen. Samt att de bär på en religös tro som i många avseenden liknar nordamerikas indianer.

Mina åsiker men rätta mig gärna om jag har fel.

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.