02. Människan & Kulturer

Machu Picchufynd tillbaka?

2010-11-06 19:02 #0 av: dolfen

På SVT-text-tv idag kan man läsa att Peru vill ha tillbaka 48000 arkeologiska fynd från Machu Picchu som upptäcktsresanden Hiram Bingham förde med sig i början av 1900-talet.

 

Nu finns de på det amerikanska universitetet Yale.

 

Anmäl
2010-11-20 19:14 #1 av: Gudris

Det är alltid problematiskt när länder som tidigare inte haft möjligheten att ta hand om sina kulturskatter nu fått bättre möjligheter och då ser vilka skatter som i-länder tidigare roffat åt sig. Många gånger är det ju fynd som alla museer skulle vara stolta över och återlämnandeproblematiken finns minst sagt på många platser. Bara här i Sverige har vi t ex samerna som vill att deras förfäders skallar ska återlämnas från samlingarna.

Anmäl
2012-02-26 20:10 #2 av: dolfen

Såg en bild av Machu Picchu i en tidning för ett tag sedan. (Har inte kvar tidningen, tyvärr,)

Det stod ungefär så här under bilden: Tjänstemän från "bla bla" återöppnar Machu Picchu efter att det har varit översvämning.

Jag blev lite konfunderad då jag hört i någon dokumentär att de berömt den geniala dräneringskonstruktionen. Men det kanske har varit översvämning på vägen upp till MP, och inte uppe i MP!?

Någon som vet?

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.