Förhistoriskt

Tyrannosaurus Rex

2010-02-23 20:52 #0 av: NaimaG

T-Rex är den mest kända och den populäraste dinosaurien genom tiderna. Många tror även att denna köttätare också är den största men dagens fossilfynd visar på att det fanns de som var större.

Tyrannosaurus Rex också kallad T-Rex (Tyrannödlekung) var en dinosaurie som man tror sig ha levat under kritaperioden för ungefär 68-65 miljoner år sedan. Den levde i Nordamerika där man hittat fossiler från den i Alberta, Montana, Utah och New Mexico. Tyrannosaurus  Rex tillhörde theropoder  (en benämning på mångfalldet köttätande dinosaurier)och familjen tyrannusaurider, den var troligast ett rovdjur eller asätare.  Tyrannosaurus är den mest välkända dinosauriarten och har under en längre tid uppfattats som den största köttätare som levde på land. Under 1990-talet har man emellertid hittat fler theropoder som visat sig vara större, bland annat Giganotosaurus och Spinosaurus.

Förr trodde man att Tyrannosaurus tillhörde gruppen carnosaurie (benämningen på de största köttätande dinosaurierna) men forskning visade den tillhöra theropoder och coelurosaurierna (ihålligsvansade köttätare). Man tror även att tyrannusauridernas närmsta släktingar är dromeosauriderna vilket skulle bettyda att dagens fåglar är besläktade med Tyrannuosaurus Rex i rakt nedstigande led.

År 2008 presenterade forskare det hittills starkaste beviset på att Tyrannosaurus Rex skulle vara besläktad med dagens fåglar där man jämförde proteiner från dess skelett med proteiner från dagens olika fågelarter och nu levande reptiler så som krokodiler.  Denna jämförelse visade dock att Tyrannosaurus är mycket mer närmare besläktad med en höna än en krokodil och det finns idag spekulationer kring ifall denna dinosaurie skulle haft fjädrar, åtminstone som unge.

Längd: 14-15m (ev. 17m)
Höjd: 5m
Vikt: 8-10ton

fgg.gif
Tyrannosaurus Rex skelett

Under 2000-talet upptäckte forskare hur snabbt Tyrannosaurus Rex växte genom åren. Man ansåg att de första åren växte den relativt sakta tills den uppnådde 14 års åldern då den började öka med 700 kilo per år och slutade växa när den var 18-19 år gammal. Livslängden på en Tyrannosaurus var 30 år.

Man trodde även att den kunde äta upp mot 230 kilo kött med en tugga. Fossilfynd på bland annat Triceratops och Edmontosaurus visar att en T-rex krossade ben vartefter den åt.  Även om denna dinosaurie framstår som en jägare är det än inte bevisat eller om den enbart var en asätare. Medan dess huvud och starka bakben tyder på att den kunde vara fullt kapabel till att jaga visar dess två fingrade korta armar att den hade svårt att nå sin mun och kunde inte gripa tag i saker. Fossilfynden pekar dock på en del bevis att den kunde ha varit en jägare men inte nog för att styrka den teorin.

Källor: Wikipedia
          Nationalgeographics
          American Museum of National History

Artikeln är skriven av NaimaG.

Anmäl
2010-03-11 16:11 #1 av: starhawk

En forskare har visat att dom två korta armarna fungerade som en hake när T rexen skulle resa sig från liggande ställning, utan dom skulle den bara hasat på marken när den försökte räta på bakbenen. Det var starka muskler kopplade till armarna och klorna har klara slitmarkeringar som visar att dom användes ofta

Man har hittat läkta skador på Hadrosaurier som tillfogats dom av T rex, dom lär knappast släppt T rex så nära om den bara kunde "vagga som en anka" som vissa paleontologer menade, mer rimligt att det hände under en jakt, dessutom hade T rex ett större 3D fält framåt än Allosaurus som allmänt är ansedd som jägare

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2010-03-14 01:20 #2 av: KitoBonito

Detta är jätteintressant som ni båda har skrivit om. Jag hade varit jätteintresserad utav en artikel om fler dinosaurieraser, hur de levde osv och gärna om dagens djurs (fåglarna, vilka är likast?) kopplingar till dem. Om någon skulle känna sig manad så har ni i alla fall en läsare! :D

Anmäl
2010-03-14 11:53 #3 av: NaimaG

#2 Flertalet artiklar är på ingång om bla dinosaurier.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.