Förhistoriskt

Smilodon utav sabeltands släktet.

2010-02-24 10:35 #0 av: NaimaG

Alla har hört talas om den "sabeltandade tigern" vars korrekta benämning i själva verket är Smilodon. Att den kallades "sabeltandad tiger" beror på dess kattliknande utseende och hjättelika hörntänder men benämningen "tiger" är ett felaktigt ord för detta förhistoriska djur. Den är inte i något led besläktad med tigern.

Smilodon är en grupp förhistoriska kattdjur som tillhör rovdjurs familjen machairodontine. Dem härrör från norra och södra Amerika. Dess föregångare var Machairodus, också kallad sabeltandade tigern. Ordet Smilodon betyder knivtand ett namn som syftar på dess enorma hörntänder. Den kallas emellertid för sabeltandad, en del väljer att kalla den sabeltandad tiger vilket är en felbenämning eftersom din inte är besläktad med tigern i något led; tigern hör till släktet pantherinae.

Vit Tiger
Vit sibirisk tiger

Rasen var det största kattdjur som någonsin levt och den tyngsta med en vikt som troligen gick upp mot 400kg. En fullvuxen Smilodon vägde mellan 55 till 400kg beroende på  ras inom Smilodon ledet.  Den hade en kort svans, starka ben, muskulöst huvud och uppåt 28cm långa hörntänder. Smilodon hade en robust byggnad likt en björn jämfört med någon av dagens katter. Trotts sin robusta byggnad hade den svagare käkstyrka än dagens kattdjur och analyser indikerar på att dess bitstyrka var 1/3 så starkt som ett lejons. Trots dess svaga styrka visar forskning att Smilodon hade ett mycket större gap och kunde där av bita i stora stycken. Smilodon kunde öppna sina käkar i 120 graders vinkel medan ett lejon enbart kan öppna det i 65 graders vinkel.

smilodon.gif 
Smilodon

Dess föda bestod troligen utav bisonoxe, rådjur, amerikanska kameler, hästar och jättesengångare. Men liksom den sabeltandade katten Homotherium kan en Smilodon även ha fällt en Mastodont och Mammut. Smilodons hörntänder utgjorde att vara ett sätt för den att döda sitt byte. Tidigare har man trott att den med sina tänder skall ha huggit tag i sitt byte men studier indikerar på att en Smilodons hörntänder skulle gå av vid en sådan attack.  Istället är teorin att den används sina hörntänder till att döda sitt byte genom att borra ner tänderna runt dess strupe eller mage och sedan utvänta för bytet att dö.

Smilodon dog ut omkring 10 000 f.kr där en del ser den förhistoriska människan som bosatte sig i Amerika ses som orsaken till dess utrotning medan andra ser istidens slut som en orsak då många delar av norra Amerika började torka vilket minskade födan för mammuten och i sin tur för Smilodon.

Professor John C. Merriam och hans student Chester Stock skrev en avhandling av dess struktur 1932 och sedan dess har fler fossila fynd utav Smilodon blivit funna.


Källor:Wikipedia
         University of Carlifornia Museum of Paleontology 
         CIS Museum

Artikeln är skriven av NaimaG

Anmäl
2010-03-10 13:36 #1 av: LenaR

Spännande artikel!

Hur stor utbredning hade smilodon? Fanns de bara i Nord- och Sydamerika, eller tog de sig till Asien och vidare också?

Anmäl
2010-03-10 13:58 #2 av: starhawk

Det där med tänderna har studerats närmare, det är viktigt att känna till att tändernas tvärsnitt var inte runt utan platt med en sågtandad kant på insidan dom fungerade alltså i själva verket som en kniv. Vid experiment har man funnit att dom vid ett bett vid strupen kunde skära av luftstrupe och artärer samt vissa viktiga nerver i ett enda bett som därmed var direkt dödande, men eftersom dom var ömtåliga så måste Smilodon först brotta ner bytesdjuret, en anledning till att den var byggd som en björn?

Den ser ofta ut som en katt på avbildningar men frågan är hur den såg ut eftersom den var lika stor som ett lejon men dubbelt så tung

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2010-03-10 14:25 #3 av: NaimaG

#1 Det beror helt på vilken Smilodon man är ute efter. Smilodon är ett släkte och i det släktet finns flertalet olika kattdjur.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.