Annons:
Etikettförhistoriskt
Läst 14021 ggr
NaimaG
2/25/10, 3:58 PM

En Gåta, Tre Teorier.

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Den klassiska beskrivningen om hur dinosaurier dog ut är ett meteoritnedslag. Men vet vi verkligen hur de dog ut? Finns det andra teorier eller är det flera teorier om en och samma händelse? Vad tror du?

**Varför försvann dinosaurierna?
**
65 miljoner år sedan dog dinosaurierna ut på jorden efter ett dominerat djurliv i 200 miljoner år. Tillsammans med dem dog även 75 % utav jordens djurarter ut. Vi vet idag att ett meteorit nedslag ägde rum på jorden 65 miljoner år sedan men huruvida detta nedslag var orsaken till dinosauriernas utrotning är oklart. Kanske var det så att vulkanisk aktivitet var orsaken eller att de långsamt dog ut genom en viss tidsperiod.

Svält

Mitten av 1960-talet började man forska kring vad som hände med livet på jorden och fann att under de sista 300 000 åren av dinosauriernas liv hade de minskat i antal medan däggdjuren systematiskt ökade. Förklaringen till detta blev temperatursänkningar som skulle ha gynnat de varmblodiga däggdjuren.

Meteoritnedslag

Den klassiska förklaringen till dinosauriernas utplåning idag är ett meteoritnedslag som ägde rum vid Yucatanahalvön i Mexiko. Detta nedslag kastade upp mängder med stoft i atmosfären vilket hindrade solljus från att komma in och fick temperaturen att sjunka. Vilket i sig begränsade fotosyntesen och näringskedjorna kollapsa.

**Vulkaniska Utbrott
**
1972 lade man fram teorin om att våldsamma vulkaniska utbrott i Indien kunde ha spelat roll i dinosauriernas utplåning. Effekten av en mängd vulkanutbrott är den samma som ett meteoritnedslag. Efter forskning visade det sig att många utbrott ägt rum över en period på några miljoner år över kritatärtiärgränsen.

Källa: Illustrerad Vetenskap NR2 2010

**Egen synpunkt
**
Kanske är det så att en av dessa teorier stämmer eller så kan det också tänkas vara en kombination utav alla tre som utplånade dinosaurierna.

Vid ett meteoritnedslag regerar aktiva vulkaner pga. trycket ett nedslag orsakar i jordens mantel. Detta medför att mängder aktiva vulkaner oavsett typ kommer få utbrott och utbrott från en vulkan liksom ett meteoritnedslag pekar mot en temperatursänkning och en kollapsad näringskedja vilket i sin tur bidrar till svält.

Kan dinosaurierna ha dött ut av enbart en av dessa teorier eller är det möjligt att alla teorier stödjer en och samma händelse? Gemensamma fynd kring forskning utav de två sista teorierna är chockad kvarts och koncentrationen av iridium något som uppkommer vid nedslag och vulkaniska utbrott. Den förstnämna teorin kan vara en följd efter de två sistnämnda eller vad tror du?  

_ Artikeln är skriven av NaimaG.
_

Annons:
NaimaG
3/9/10, 12:55 PM
#1

Utöver detta finns andra teorier så som att dinosauriernas sexuella lust minskat och därmed minskat fortplantningen, på så sätt skall de genom åren bara dött ut. Lite osannorlikt för min del.

[per50]
3/9/10, 1:00 PM
#2

Vem vet det kanske är sannolikt. Man kan ju undra om inte dinosaurierna hade dött ut om vi människor hade funnits till då

NaimaG
3/9/10, 1:02 PM
#3

#2 Ja det finns ju en tråd här om att dinosaurier och människan levde tillsammans och kanske var det så att människan i så fall blev upphåvet till deras död. Tänk dig hur mycket mat en dinosaurie skulle ha gett en människa ifall den dödats i jakt.

[per50]
3/9/10, 1:03 PM
#4

Jo men är det riktigt bevisat att det har funnits det

starhawk
4/12/10, 9:42 AM
#5

Det finns ju rapporter om dinosaurier än idag, fast dom har minskat i storlek Mokele Mbembe i Kongo, som liknar en Apatosaurus, rapporteras vara stor som en elefant ungefär. Fast det var visst inte så nyttigt att äta dom, pygmer hittade en död Mokele och alla som åt av dess kött dog.

Fast undergångsteorierna har svagheter, dom förklarar inte varför c:a 80% av livet i havet dog ut

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

NaimaG
4/12/10, 2:16 PM
#6

#5 Ett meteoritnedslag skulle förklara det då ett meteoritnedslag i storlek som den liknar flera atombomber och får havet att koka.

Annons:
starhawk
4/13/10, 9:25 AM
#7

Det livet i havet som överlevda då? var dom resistenta mot kokning?

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

NaimaG
4/13/10, 12:56 PM
#8

#7 beror nog på hur djupt ner dem var. det finns ju djuphavsgravar och beroende på hur djupt kokningen gick och vart det kokade kan en del överlevt.

Upp till toppen
Annons: