Förhistoriskt

Människans vandring på jorden.

2010-03-18 18:39 #0 av: NaimaG

"Tolkningen av förhistoriska rester från människan och hennes redskap har blivit möjlig tack vare tre nya teorier; jordens geologiska historia, tidsåldrarnas längd och Darwins utvecklingslära. Konsekvenserna till dessa teorier blir att människan måste vara släkt med de stora aporna" - Herbert Thomas

Släktskapet mellan människan och de stora aporna innebär inte att människan skulle vara likställd med djuren. Att människan tillägnat sig förmågan till kommunication utbryter från kulturellt utbyte. Enligt Francois Jacob, nobelpristagare i medicin, har människan blivit "stevis programerade för att lära" och har därigenom avlägsnat sig från det ursprungliga sättet att överföra kunskap, återuprepande medfödda beteendet från generation till generation.

1809 släpper vetsnskapsmannen Jean-Baptiste Lamarck sin omtalade bok Philosophie Zoologique där han på ett försiktigt sätt tar fram teorin om att människan skulle härstamma från aporna. Ett halvt sekel senare lägger Thomas Huxley fram den teori i en föreläsning och får biskopens av Oxford vrede riktad mot sig. Biskopen frågar Huxley ifall "det är farfars eller farmors sida som han är släkt med aporna". Med ett bitande grepp svarar Huxley biskopen att han hellre har en apa som släkting än någon som använder "tvivelaktig vältalighet" för att inte diskutera frågor han inte är insatt i. Liksom Oxford är det många idag som känner ett förödmjukande av att härstamma från aporna.

 

monkey.jpg

 

1856 upptäcks den första fossila människan i en grotta i Rhen. Arbetarna vid grävningen i den grottan tror att skelettet de hittat är utav en grottbjörn och kastar iväg det. Lyckligtvis blir den naturhistoriska professorn Fuhlrott informerad om fyndet och hinner rädda det unden totalförstörelse. Efter forskning erinerar Fuhlrott att  stora ögonbrynsbågar som detta skelett hade är ett kännetecken som den engelske vetenskapsmannen Owen påvisade hos gorillan 1848. Men eftersom fynder hittades av vanliga arbetare betvlivlade man på dess autenticitet och anser den som rester från en missbildad människa men 1864 efter noggrann forskning av grottan och fyndet döper Lyell den till Homo neanderthalensis. 1886 hittas två likartade fynd i närheten av Spy, Belgien.

Samma tid upptäcker man en ny människoras under klippan i Cro-Magono och 1874 betraktas dessa människor med modern anatomi som en ny ras, nämligen Cro-Magono-rasen.

1867 presenterar embryologen Ernst Haeckel en papuan vid slutet av sitt mänskliga släktträd. Han var övertygad om papuanernas och melanesiernas släktskap med den uråldriga människan, Homo primigenius. Likheten mellan mänskliga foster och  gibbonens foster i sydostasien visade att Haeckel föreställde sig"Paradisets lustgård" i den delen av världen. Den skulle finnas i en kontinent under vattnet i indiska Oceanen, det den engelska vetenskapsmannen Scalters kallade "Lemurien". Trotts att Thomas Huxley och Charles Darwin lade fram hypotesen om att människan skulle härstamma från gorillan och schimpanserna tycks emellertid de förestående upptäckterna på Java, en holändsk kolonik, underbygga Haeckels ståndpunkt.

Med inspiration från Haeckel beger sig läkaren Eugene Dubois ut på jakt efter bevis på Haeckels teori. Under de långa månaderna på Java gräver han fram 12 000 fosila ben från människor men 1891 gräver han fram fyndmed karaktärsdrag från schimpansen och kallar detta för Anthropopithecus alalus. Han upptäcker också att kraniets volym ligger mellan apornas och människans. Genom fyndet är han övertygad om att ha hittat Haeckles teori och döper det till Pithecanthropus erectus. 1929 hittas likartat fynd i Peking och något senare finner paleontologen Ralph von Koenigswald fynd utav samma art i Sangiran. Med dem fynden konstaterar man att det inte handlar om någon apmänniska utan en tidig människoart som döps toll Homo erectus
  

Homo ere.jpg

 

 

Källa: Urtidsmänniskan av Herbert Thomas.
Artikeln skriven av NaimaG

Anmäl
2010-03-18 20:37 #1 av: starhawk

Påpekas bör att det första fyndet av Homo Neanderthalensis var en man med svår ledgångsreumatism, han fick sedan stå modell för Neandertalarna en lång tid framöver vilket är skälet till att dom första avbildningarna såg så speciella ut. Så smäningom baserade man nya avbildningar på friska exemplar och då blev bilden en helt annan

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2010-03-18 21:24 #2 av: NaimaG

#1 inte direkt den första då den första som hittades 1829 och 1848 bestod av en skalle, 1856 fynd var inte komplett. Den du syftar på är den 60-åriga man som fick namnet Shanidar 3 vilket var den första neandertalar skelettet i Irak. Runt 60-80 000 år gammalt och hittades av Ralph Solecki 1957 och hans team från columbia universitet. Shanidar 3 led utav artros i foten samt artrit i resten av kroppen.

Anmäl
2010-03-18 21:28 #3 av: starhawk

#2: Nja vad jag kommer ihåg så hittades han i Europa Obestämd

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2010-03-18 21:41 #4 av: NaimaG

#3 Det är mer så att Proto-Neandertal fenotypen dök upp i europa 600-350 000 år sedan. De första neandertalarna levde i Europa.

Anmäl
2010-03-19 15:42 #5 av: Gudris

Hehe när jag läste artikeltiteln trodde jag att det skulle handla om hur människorna spridits över jorden, lite fel. Men det var ganska intressant att läsa.

Anmäl
2010-03-19 17:26 #6 av: NaimaG

#5 Det tror jag nästan själv när jag läser titeln fast än det är jag som skrivit artikeln.Skrattande

Anmäl
2010-03-23 14:42 #7 av: MichaelE

Idag anser man att homo erectus, samt Lucy, tillhör människoapor medan man anser att den första verkliga människan är neandertalarna.

Både java-människan och peking-manen (man hittade ett fyn utanför peking men nästa dag efter att man hade hittat fynden var de borta) har varit under het debatt om såvida de är människor eller apor.

På senare år har man även hittad så kallade "hober" men jag har inte läst så mycket om det förutom att man har hittat skelett som verkar vara från vuxna människor men är i barns storlek och är inte dvärgar.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.