Förhistoriskt

Loch Ness odjuret

2010-03-28 18:40 #0 av: MichaelE

Loch Ness odjuret, eller Nessie som den kallas i folkmun, har lockat många turister till sjön Loch Ness i norra Skottland för att få se en glimt av det välkända sjömonstret.

Myten om Nessie har funnits i sedan 600-talet och än idag har man inte hittat riktiga bevis på att det verkligen finns ett sjömonster i den avlånga sjön. Loch Ness sjön är 40 km lång och som bredast 2.4 km och dess medeldjup är ca 132 meter och är som djupast 247.5 meter.

Många forskare tror att det finns stora möjligheter, ifall det finns ett sjömonster i sjön, att den kan finna en plats där den kan gömma sig från både undervattenskameror samt ekolod. På grund utav att nio floder mynnar ut i sjön är vattnet konstant grumligt och sikt djupare än tio meter är i princip uteslutet.

Men om monstret skulle finnas, hur ser den då ut? Många bilder har tagits med åren men många utav av dem är alltför otydliga och andra är fejkade foton genom manipulationer eller en hund som simmar med en stor pinne i munnen. Men det finns bilder och videor som, även om många är otydliga, som visar sig vara äkta som bevisar att något finns i Loch Ness sjön.

nessiegoogle.jpgEn bildsensation från Google Earth (koordinaterna: 57° 12'51.84 N 4°34'14.19) där man hittar en bild mycket ovanlig bild som man misstänker vara Nessie. Men vid närmare granskning kan detta vara en båt som går nordöstlig riktning och att det är vattenkrusningarna man ser efter den.

 

 

 

Om man ser på följande bilder från norska turister (YouTube Video) som besöker sjön så finner man två vattendäggdjur (övre bilden) som simmar vid sida av varandra och senare går en man fram och klappar den. Tre timmar senare filmas den nedre bilden och man misstänker att det är pilotvalar som simmar vid turisternas närvaro. Men om det är en val, sitter inte fenorna fel? Två fenor direkt efter varandra skapar bara mer mystik kring om vad som faktiskt lever i Loch Ness djup.

nessies.jpg


Forskare har kommit fram att det skulle kunna röra sig om en Plesiosaurius en forntida utdöd undervattensdinosaurie som har lyckats bli fast i sjön när den skapades för åtskilliga miljoner år sedan. Om videon nedan verkligen är äkta så vet vi att det är en dinosaurie som gömmer sig en utav de mest mytomspunna sjöarna i världen.

Författare: MichaelE
Grafik: MichaelE

 

 

Anmäl
2010-03-28 18:46 #1 av: NaimaG

Det här var riktigt intressant. Sverige har ju också sin egen lilla myt, storsjöodjuret, som man hört många berättelser kring. Det skulle vara oerhört spännande att dyka i Loch Ness men vattnet är ju så grymmligt.

Anmäl
2010-03-28 22:06 #2 av: Maria

Jag tycker det är väldigt spännande. Någonstans så "vill" man ju att det ska finnas ett sjöodjur.

Ingen rök utan eld som man brukar säga, så kanske det finns något...

Däremot så vet man ju att insjömalen kan bli oerhört stor och det kanske är en stor malfisk? Förhoppningsvis inte bara en för det verkar ju vara en ganska ensam tillvaroFlört

/Maria

 

Anmäl
2010-03-29 15:47 #3 av: starhawk

"Forskare har kommit fram att det skulle kunna röra sig om en Plesiosaurius en forntida utdöd undervattensdinosaurie som har lyckats bli fast i sjön när den skapades för åtskilliga miljoner år sedan"

Det där stämmer inte, Loch Ness bildades mycket senare så det kan inte vara en "övervintrande" havsödla, den måste ha kommit till sjön senare, detta är iofs inget problem eftersom Nessie har setts på land vid åtskilliga tillfällen. Och sen var Plesiosaurus inte någon dinosaurie utan en havsödla, dinosaurier höll bara till på landbacken, flygödlorna var inte heller några dinosaurier.

Det bästa beviset för Nessies existens är nog Tim Dinsdales film. Ett problem i sammanhanget är att det egentligen är två filmer, han filmade först Nessie och senare en liten motorbåt som körde samma sträcka som referens, många har bara sett den andra delen och avfärdar det som en båt. Såg ett TV-program för ett bra tag sedan där en av RAFs fotoexperter fick titta på först det famösa "flipper"-fotot. Han jobbade med det ett bra tag men fick inte fram någon fena (det har senare framkommit att fenan var resultatet av ett "kreativt" photo-shop-jobb) sedan fick han titta på Dinsdales film, han anade att man såg något under vattnet, och efter att ha vänt på kontrasterna fick han fram en undervattens kropp som precis liknade en Plesiosaurie! han var själv ganska förbluffad av vad han fått fram och sade: Jag trodde Nessie var en myt, nu börjar man ju undra

Storsjöodjuret är snarast en mal, den ses ju oftast under rötmånaden då den ligger och rullar i ytvattnet. Nu är det så att en mal är en bottenlevande fisk, den går bara upp till ytan och rullar runt under lekmånaden, och den råkar sammanfalla med rötmånaden.

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2010-03-29 16:57 #4 av: NaimaG

Dinosaurier är ett samlingsnamn för samtliga arter som levde under Krita, Juras och Trias perioden. Dit hamnar ibland vattendjur och flygödlorna men flygödlorna hör i själva verket till Aves grenen liksom dagens fåglar. Sedan har vi grupper så som Nomen Nudom, Nomen Oblitium, Nomen Dubium och Junior Synonyms som pekar på sådant som än inte är indelat eller har ett giltigt namn enligt ICZN koden. Plesiosaurus levde under Jura perioden och hör till Chordata grenen som pekar på alla undervatten djur. 

Dagens Loch Ness är runt 10 000 år gammal och härör från den sista perioden i istiden. Innan dess var var Great Glen en ända stor glaciär som fyllde dalens vattennivå långt åvanför dagens vattendrag och sträckte sig ända ut till Moray Firth med koppling till Nordsjön. När vatten-nivån sänktes skapades en landsmassa mallen Loch Ness och Moray Firth. men det rinner fortfarande idag en flod med anknytning mellan Loch och Moray (plus 8 floder till) på så sätt tar delfiner och valar sig till Loch från Moray och det är inte helt omöjligt att även en överlevande Plesiosaurus kan gör det.


Bild: Loch med anknytning till Moray. (bry er inte om ringen)  

Anmäl
2010-03-29 19:21 #5 av: MichaelE

#3 Ordet dinosaurie betyder jätteödla och Plesiosaurius innehåller ordet saurius vilet betyder just ödla.

Att notera är att vi vet mycket lite om sjöar och hav och vad de innehåller för djurliv. Titta på kvastfeningen som dog ut för 45 miljoner år sedan. Den hittades simmande utanför Norges kust på 70-80 talet! Så om en vattenödle-art skulle överleva tills idag är inte omöjlig.

Anmäl
2010-03-29 21:47 #6 av: starhawk

Dinosauria är namnet på ett släkte som omfattar alla Dinosaurier, samtliga var landdjur, det levde även andra släkten på jorden vid den tiden t ex Mammalia, våra förfäder och Reptilia (ormar ödlor och krokodiler) så alla arter var ingalunda dinosaurier

Nessie har nog inga problem att ta sig in i Loch Ness, en fiskebåt tog en ekolodbild av henne i Caledonian Canal som förbinder Nordsjön med Loch Ness. Personligen tror jag bara dom (det lär nog finnas många Nessies) går in när Laxen och ålen leker för då är Loch Ness full av fisk

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2010-03-30 09:44 #7 av: starhawk

#5: Vad jag minns så ansågs kvastfeningen utdöd sedan 75 eller 65 miljoner år sedan. Den har hittats i närheten av Kormorerna och på en ännu ej angiven plats i indonesiska övärlden, men utanför Norge lär du kamma noll

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2010-03-30 13:30 #8 av: MichaelE

#7 Kan ej svara på det du skriver om kvastfeningen, men det jag menar på är att om den fisken överlevde tills idag så är det inte omöjligt för en vattenödla som fanns under dinosauriernas tid fortfarande existerar idag.

Anmäl
2010-03-30 14:13 #9 av: NaimaG

Har skrivit om kvastfeningen i artikeln om Megalodon, den första kvastfeningen hittade 1938 vid sydafrikas kust strax därefter hittades en till. Vill ni veta mer om kvastfeningen så läs bokan Tidernas fisk, jakten på kvastfeningen av Samantha Weinberg.

Anmäl
2010-05-03 22:00 #10 av: Skomakardotter

Intressant. Men: en sak irriterade jag mig på - det heter Loch Ness-odjuret, inte Loch Ness odjuret. ;)

Anmäl
2010-05-03 22:15 #11 av: NaimaG

#10 Det spelar ingen roll om du använder bindesträck eller ej. Loch Ness är en sjö, men för att göra det enklare så kallas ju odjuret för Nessie.

Anmäl
2010-05-04 00:12 #12 av: Skomakardotter

Loch Ness är en sjö ja, givetvis, men om man skall ha ett namn på odjuret som blir i Loch Ness måtte det väl ändå bli Loch Ness-odjuret? Eller Nessie då förståss. Jaja, jag vill inte gnälla ;)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.