Förhistoriskt

Faraohunden; En egyptisk kvarleva?

2010-03-24 18:24 #0 av: NaimaG

I Egypten finner man oftast statuer som gestaltar en hund vars utseende vi idag förknippar med rasen Faraohund. Men är dessa monument verkligen avbildningar utav en hund eller är det gestaltningar utav en egyptisk Gud?

296px-Anubis_standing.jpgAnubis är det grekiska namnet för en schakalhövdad egyptisk gud som associerades till mumifiering och livet efter döden. I forntidens egyptiska språk är Anubis känt som Inpu. Den äldsta bemärkelsen utav guden finns i "De gamla rikets pyramid texter" där han associeras vid begravning av faraoerna. På forna Egyptens tid var Anubis den viktigaste dödsguden men blev ersatt under "Mitten riket" av Osiris.

faraohund.jpg

Faraohunden har fått sitt namn från de hundliknande satuerna runt de egyptiska gravarna. Den har en omtalad historia bakom sig där en del pekar på att statuterna vid egyptiska gravar indikerar på avbildning av guden Anubis medan andra hävdar att det är en avbild av rasen i sig. Både svenska och amerikanska kennelklubben skriver i sin rasinformation kring hunden att den härstammar från Egyptens rike 3000 f.kr och importerades därifrån till Fenicien där den funnits i över 2000 år.

Utgrävningar utav Tutankhamons grav 1922 visar målningar och statuter utav vad som liknar faraohunden. Arkeologer hävdar dock att detta är en gestaltning utav dödsguden Anubis sågs som en beskyddande symbolik under faraotiden. Men andra fynd indikerar på att även hundar avbildades i de egyptiska väggmålningarna.

Stelae stenen från 2040 - 1640 f.kr som hittades i Abydos som skapades till Dedusobek, en man vars historiska betydelse är okänd innehåller en gravering utav en mycket liten hund under en stol. En del taxägare pekar på att denna karvning visar att rasen har egyptisk härkomst. Andra pekar på att karvningen visar bilden utav en Basenji. Svenska och Amerkanska kennelklubbarnas rasinformation pekar dock på att Taxen härstammar från Tyskland och Basenjin härstammar från de innre delarna utav Afrika.

I Beni Hasan finns gravar från elfte och tolfte dynastin och innehåller mycket information om "det egyptiska mitten riket" men även här kan man finna avbildningar utav hundar som liknar Basenji och Faraohunden.

På en kista som tillhörde en man vid namnet Khui från tolfte dynastin visase en avbildning på honom med sin favorithund Iupu i koppel. Denna hund har samma kroppsgestaltning som en Basenji inklusive en ihoprullad svans dock med teckning liknande en Dalmatin. I boken Egyptian Treasures skriver Francesco Tiradritti att avbildningen utav denna hund är mycket lik en del av de hundar man fortfarande kan se i Egypten idag.  

Inuti gravkammaren av Rekhimre, en betjänt till Thutmose III och Amenhotep II under åttonde dynastin, i Thebes illustrerar hundar som tagit del utav härkomsten från Nubien, Syrien och Kreta. I boken The Dictionary of Ancient Egypt av Ian Shaw och Paul Nicholson skrivs det att just denna scen är utav historisk betydelse gentemot den forna egyptiska handeln. Författaren Patrick Houlihan hävdar att dessa hundar visar en flock utav jakthundar.

I Deir el-Medineh på graven av Ipu visas en målning utav Ipu som hämtar vatten från Nilen med en shaduf tillsammans med sin hund. Även om Ipu levde under den nittonde dynastin används en shaduf utav samma syfte även idag. Hunden i denna avbildning tror man gestalta en Greyhound eller Saluki valp. Enligt svenska och amerikanska kennelklubbarna utvecklades Greyhound rasen i Egypten och Assyrien för att sedan sprida sig till romarna och grekerna. Saluki härstammar däremot från mellanöstern.

grav.jpgTrotts många påvisningar av att hundar avbildas I egypten vill många idag hävda att hunden man funnit vid Tutankhamons grav inte gestaltar faraohunden utan guden Anubis. Däremot visar fyndet utav en målad låda som hittades av Howard Carter i Tutankhamons grav två hundar som följer honom i strid men enligt författaren Gay Robbins är rasen på dem svår att fastställa pga. deras felaktiga proportioner.

Huruvida faraohunden verkligen härstammar från Egypten och att dessa klassiska hund sklpturer skulle peka på en ras och inte en Gud är än idag en gåta men andra målningar på gravar och väggar indikerar på att chansen till att Faraohunden verkligen är utav egyptisk kvarleva och var inspirationen till denna dekoration är inte helt omöjlig.

 

Källor:
Gay Robbins, The Art of Ancient Egypt
Patrick Houlihan, The animal World of the Pharaohs
Ian Shaw och Paul Nicholson, The Dictionary of Ancient Egypt
Francesco Tiradritti, Egyptian Treasure
Wikipedia
The dogs of Ancient Egypt
DogBreedInfo
American Kennel club
Svenska Kennelklubben

Artikeln är skriven av NaimaG

Anmäl
2010-03-25 18:35 #1 av: NaimaG

Någon annan som känner till andra arkeologiska fynd där hundar har avbildats?

Anmäl
2010-03-26 16:23 #2 av: SaraC

Skulle tro att eftersom de flesta inhemska hundtyper hade samma utseende i stora drag så kan avbilder likna flera av de raser som finns idag.

Intressant att fundera på om avbilderna föreställer Anubis eller om de gjordes till ära av hundarna. Eller både och. Katter var väl ett heligt djur, var det samma sak med hundar?

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2010-03-26 17:37 #3 av: NaimaG

#2 Hundar används till jakt inom det egyptisk riket och ägdes utav de som stod faraon närmast eller faraon själv.

Anmäl
2010-03-26 17:40 #4 av: SaraC

#2 Det fanns alltså någon hundtyp som klassades som riktigt värdefull då åtminstone.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2010-03-26 17:47 #5 av: NaimaG

#4 Absolut, frågan är bara vilken. Huruvida faraohunden sågs som den ultimata hunden i egypten lär vi nog aldrig veta. Det finns ju även avbildade hundar inom Maya kulturen. Maya Indianerna trodde att hundar var väktare till livet efter döden.

Anmäl
2010-03-26 23:34 #6 av: Halvdansken

Jaj tycker det liknar en Pincher av nåt slag. De är ju dessutom typiska vakthundar. Men det är klart, mycket kan hända inom avel på en 5000 år.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2010-03-27 17:15 #7 av: Maria

Här kommer en länk från Wikipedia Faraohund

Jag köpte ett "stenhuvud" av guden Anubis när jag var i EgyptenGlad

/Maria

 

Anmäl
2010-03-27 17:46 #8 av: NaimaG

#7 Åh, har du lust att lägga upp bild på den?Glad

Anmäl
2010-03-27 18:28 #9 av: Maria

Här kommer en bild. Den är nog gjord i något konstmaterialFlört tung är den i alla fall.

/Maria

 

Anmäl
2010-03-27 18:30 #10 av: Maria

Här kommer en bild på kattgudinnan Bastet? också inhandlad i Egypten (och en annan katt som vill vara med på kortFlört)

/Maria

 

Anmäl
2010-03-27 18:42 #11 av: NaimaG

#9 Shit så snyggt. Nu blir jag riktigt avis. Foten i munnen

#10 Katter ansågs helig i Egypten och tron om de var att de jagade iväg onda andar. Har hört att det är så än idag i vissa delar utav Egypten.

Anmäl
2010-03-27 18:45 #12 av: Maria

Jag märkte inget av det när vi reste runt utan katter hade det som "vanligt" dvs man såg vilda kattkolonier överallt.

Däremot så besökte vi ett mumiemuseum i Luxor och där fanns kattmumierGlad

/Maria

 

Anmäl
2010-03-28 00:54 #13 av: NaimaG

#12 Jag skulle så gärna vilja resa till egypten om de inte vore så fasligt dyrt att flyga dit.

Anmäl
2010-03-28 19:35 #14 av: Bappho

Är inte statyerna avbilder av en schakal och inte en hund?

Sajtvärd för Häxor iFokus
Mina bloggar: ALBA CORAX och KARTOMANTI
Spår i Lenormand: Eyskogamork@hotmail.com

Twitter: Alba Corax

Anmäl
2010-03-28 20:11 #15 av: Maria

Jag undrar om någon vet det med säkerhet så statyerna både liknar schakal och Faraohund. Schakalen är ju dessutom ett hunddjur.

/Maria

 

Anmäl
2010-03-28 20:46 #16 av: NaimaG

#14 Anubis var en gud som är hälften schakal och hälften människa. Alla statyer med hundhuvuden representerar Anubis enligt arkeologisk forkning och egyptiska skrifter. Han avbildades som halvling väldigt ofta men också som en hel schakal.

Anmäl
2010-03-28 20:50 #17 av: Maria

OK, då förstår jag skillnaden mellan Anubis och Faraohunden. Jag har alltid trott att uppfödare av Faraohunden alltid har "velat" att rasen skulle vara den ursprungliga som avbildats. Det är ju faktiskt hela hundar som avbildats och Anubis är ju en Gud med schakalhuvud.

Alltså två olika saker.

Alltiid lär man sig något nyttGlad

/Maria

 

Anmäl
2010-03-28 20:57 #18 av: NaimaG

#17 Det står ju bla i Svenska Kennelklubbens rasinformation att faraohunden härstammar från Egypten och finnas avbildad vid egyptiska gravar, Länk. Något som enligt arkeologin är helt fel utan varje avlbildning som ser ut som en faraohund är i själv verket Anubis, det var oerhört vanligt att Anubis avbildades vid gravar i och med att han var dödsguden.

Kopierat från Svenska Kennelklubbens rasinformation:

Faraohund finns avbildad i egyptiska gravar från ca 2000 f Kr ochfinns omtalad i skrifter med ännu äldre ursprung. Rasen utvecklades på öarna Malta och Gozo i Medelhavet och genom denna isolering kom typen att bevaras och konsolideras. På 1920-talet importerades faraohund till England och på 1960-talet var den etablerad och har sedan spritts till omvärlden. Faraohund är en snabbfotad, elegant och trevlig familjehund.

Anmäl
2010-03-28 21:05 #19 av: Maria

Många av de lösspringande hundarna i Kairo såg ut som en Faraohund eller rent av schakalFlört Stora öron som stod rätt upp men det är ju vanligt hos ökenlevande djur som ökenräv b.la. Så det har nog snarare med klimatet att göra.

 

/Maria

 

Anmäl
2010-03-28 21:26 #20 av: Bappho

#17 Jag skulle inte vara så säker på att de är två olika saker alls.

Sajtvärd för Häxor iFokus
Mina bloggar: ALBA CORAX och KARTOMANTI
Spår i Lenormand: Eyskogamork@hotmail.com

Twitter: Alba Corax

Anmäl
2010-03-28 21:29 #21 av: NaimaG

#20 Jag tror inte heiroglyfiska texter kan ha fel som arkeologer har tytt. Flört

Anmäl
2010-03-28 21:31 #22 av: Maria

#20 Fast även om de hade en gud med schakalhuvud så kan de väl mycket väl ha ansett sina hundar ha stor betydelse och avbildat dessa också. Jakthundar har väl alltid stått ganska högt i kurs.

Bara en tanke...

/Maria

 

Anmäl
2010-03-28 21:42 #23 av: NaimaG

#22 Jo absolut men sannorlikheten till att dessa schakal liknade statyer skulle vara just faraohunden är ganska minimal för i så fall skulle frågan om varför just faraohunden och ingen annan hund som tex Basenjin dyka upp. Det är större sannorlikhet att det skulle vara Anubis eftersom det gäller gravar och Anubis är trotts allt dödsguden.  

Anmäl
2010-03-28 22:03 #24 av: Maria

#23 Ja, att det skulle vara dagens ras Faraohund är väl mer ett önsketänkande men kanske är det vanliga hundar som finns åå väggmålningar som inte just är i anslutning till gravkammare?

/Maria

 

Anmäl
2010-03-28 22:07 #25 av: NaimaG

#24 Ja väggmålningarna representerar alla jakthundar som har använts i jakt men de väggmålningar som tyder på den klassiska schakal-liknande-gestalten samt skulpturerna är enligt papyrus rullar Anubis.

Denna papyrusrulle visar ett exampel på Anubis vaktandes ovanpå en grav.

Anmäl
2010-03-28 22:18 #26 av: Maria

Jo, det är jag med påGlad

/Maria

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.