Förhistoriskt

Maya Kalenderns Uppbyggnad

2010-04-10 01:07 #0 av: NaimaG

Maya kalendern består itav två cyklar samt en linjär och kronologisk tidslinje som idag är upphovet till skrämselpropagandan om år 2012.

333px-La_Mojarra_Inscription_and_Long_Count_date.jpgMayafolket hade ett avancerat kalendersystem bestående utav flera olika kalendrar som de kombinerade. Den viktigaste bland dessa kalendrar var den så kallade Tzolkin som hade en cykel på 260 dagar, Vissa forskare hävdar att astronomin låg till grund för denna cykel medan andra säger att kvinnans graviditetsperiod är grunden.

Tzolkin bestod utav 13 perioder med 20 dagar vardera. Varje dag hade ett namn som till exempel Imix och Ajaw. Sedan hade varje dag även ett numer efter den period den låg i tex 4 Ajaw alltså 4e perioden, dag Ajaw. Varje dagsnamn representerade en gud och beroende på vilken Gud dagen hade vid ett barns födsel bestämdes barnets öde beroende på gudens goda eller dåliga egenskaper. Sedan bestämde också Tzolkin kalenderna vilka dagar Mayafolket skulle hålla fester och cermonier.

De hade även en astronomisk solkalender kallad Haab. Den bestod utav en cykel på 365 dagar precis som vårat kalenderår. Kalenderåret var indelat i 19 månader varav 18 av dessa månader bestod utav 20 dagar medan den sista bestod utav 5 dagar. Månadernas namn representerade Gudar och des bestämde också vilka dagar Mayafolket skulle skörda sina grödor.

Trots att dessa två kalendrar fungerar oberoende varandra så kombinerade Mayafolket dem i en större cykel där de enskilda dagarna namngavs efter dagens position i de båda cyklerna till exampel 4 Ajaw 8 Kumk'u alltså 4e perioden, dag Ajaw, 8e månaden som representerar Kumk'u, idag känd som Pensador. Den stora cykeln varade sammanlagt 18 980 dagar vilket motsvarar 52 Haab år och så lång tid tog det också innan en dag med samma namn uppträdde igen.

När de skulle hålla koll på händelser bakåt eller framåt i tiden längre än 52 Haab år använde de en helt annan kalender kallad den långa tideräkningen. Till skillnad från de båda cyklarna var denna kalender linjär och kronologisk. Den började med jördens skapelse, som mayafolket bestämde till natten mallan 13 till 14 Augusti 3 114 f.kr. Ingen vet varför de valde just den tiden eftersom Mayariket inte äns existerade då. Man vet heller inte idag varför just denna långa tideräkning slutar efter 5 100år alltså 21 december 2012.

Källa: Illustrerad Vetenskap Nr 6 2010
Författare: NaimaG

Anmäl
2010-04-10 01:12 #1 av: NaimaG

Ärligt talat så fick jag läsa igenom källan fyra gånger för att äns fatta själv hur den är uppbyggd och jag hoppas att jag kunnat göra dess uppbyggnad klarare för er i denna text. Flört

Anmäl
2010-04-10 22:21 #2 av: Lena1971

Att mayakalendern upphör 2012 har jag hört. Många gånger. Men att den börjar lika slumpmässigt år 3 114 fvt, det har glömts bort i skrämselpropagandan.

Mycket intressant artikel!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.