Annons:
Etikettförhistoriskt
Läst 15223 ggr
NaimaG
2010-04-20 17:05

Klimatet tog dö på mammuten

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Tills 10 500 år sedan existerade mammutar i Alaska och levde då sida vid sida med människan i flera tusen år.

800px-Lovci_mamutu_mammoth.jpgMolekylerna från mammutens arvsmassa (DNA) som bevarats i Alaskas konstant frusna jord pekar på att mammuten betade på de nordamerikanska slätterna längre än vad man tidigare trott.

I och med denna upptäckt fick den 100 åriga striden kring varför mammuten och andra djur dog ut kring istiden helt ny närig. Inom en kort period hade cirka två tredjedelar utav nord- och sydamerikas däggdjur försvunnit så som jättesengångaren, sabeltandade tigern och den ullhåriga noshörningen. Fram till idag har man alltid pekat ut människan som den största anledningen till djurens försvinnande modern DNA forskning är dock inte beroende utav ben och tänder som tidigare forskningar varit utan idag går det lika bra att använda urin eller avföring, något en forskargrupp under ledning av Eske Willerslev vid köpenhamns universitet gjort.

Från små jordprover från Alaska har man hittat DNA från mammuten som visar att dem existerat minst 2 600 år längre än vad man tidigare trott. Därmed kan teorierna kring människans jakt och andra katastrofer uteslutas och kvar blir då klimatets förändringar. En mammut kunde inte ställa om sig till de hastiga klimatförändringarna som blev resultatet av att istiden upphörde.

Källa: Illustrerad Vetanskap Nr6 2010. Författare NaimaG

Annons:
NaimaG
2010-04-20 18:55
#1

Jag har liksom andra trott att människan varit boven men det visar sig tydligen vara klimatet. Hur ser ni andra på den möjligheten? Jag vet att mammuten jagades ganska hårt under dess tid men att människan skulle ha utrotat varrenda mammut är lite svårt för mig att tro med tanke på hur stora mammutarna var. En mammut måste ha gett mycket mat till en hel by.

Gudris
2010-04-21 13:03
#2

Jag har ju svårt att tro att det skulle ha funnits tillräckligt många människor för att kunna utrota mammutarna på egen hand (numera hade vi klarat det utan problem..), så att klimatet hjälpte till känns realistiskt! Just klimatförändringar har ju satt stopp för djurs existens på många platser, det är ju vi människor som lärt oss att anpassa oss på ett socialt plan som kunnat överleva överallt. Är man beroende av den biologiska anpassningen blir det svårt att överleva hastiga ändringar…

NaimaG
2010-04-21 13:06
#3

#2 Absolut håller med dig. Människan existerade inte i en så pass stor skala förr som idag och mammuten var klart 10 gånger fler än människan i antal.

Gudris
2010-04-21 13:09
#4

#3 Precis. Dessutom är det ju sällan bara en sak som spelar in i så stora händelser som att en art dör ut. Det är lätt att hänga upp sig på en del av helheten i sånna frågor.

Monky
2010-04-24 13:40
#5

Kul tråd! Bra att det tas upp!

Jag läste en artikel om detta för nåt år sen ang detta. Klimatet var väldigt annorlunda under den här tiden, mycket vatten var uppbundet i stora isar på norra halvklotet och havsytan var betydligt lägre. Så pass låg att Berings sund var en landbrygga.

Detta gav upphov till ett stäppklimat som är torrt och kallt, till skillnad från dagens tundra som är betydligt fuktigare. Detta gav i sin tur upphov till en annan växtlighet än dagens, och således annan fauna.

Faunan på den här tiden bestod ju heller inte bara av mammutar utan en massa andra arter som nu inte finns kvar där.

Upp till toppen
Annons: