Förhistoriskt

Del 2 – Evolutionen; 24 timmars cykel och datering

2010-05-03 23:13 #0 av: NaimaG

Jorden är 4,6 miljarder år gammal men tänk dig då livets historia i en 24 timmars cykel och hur dateras egentligen fossila fynd.

file0001865744985.jpgJordens historia som vi känner till det är 4,6 miljarder år gammalt och livet i dess historia utgör enbart en parantes. Men om man tänker sig tiden från dess att jorden skapades till i dag i en 24 timmars urtavla så utgör jordens liv enbart cirka 3 timmar. Med andra ord så uppstod fiskar, växter, insekter och däggdjur mellan 21.00 och 23.30. I detta perspektiv dog också dinosaurierna ut 21 minuter sedan, den första människan föddes två minuter sedan och dagens människa har enbart existerat i fyra sekunder. För att ha nått dit vi är idag har jorden tagit enorma språng och även förmått att skapa nya former varje gång den drabbats av utplåning.

file0001585382662.jpgNär man skall avgöra jordens historia är fossiler ett viktigt redskap. Fossil är lämningar av levande organismer där skelettet, skalet eller träet har minimaliserats. För det mesta hittar man dessa i sten men kan i sällsynta fall dyka upp i tjära, kvicksand eller bärnsten. I det sistnämnda finner man ofta insekter som fastnat i kåda som i sin tur förvandlats till bärnsten efter 30 till 50 miljoner år. Fossiler som återfinns i bärnsten är ofta oerhört välbevarade eftersom kådans egenskaper omedelbart stoppar nedbrytningsprocessen.

Fossilens ålder kan avgöras på olika sätt. Det mest precisa dateringen är dendrokronologin som kan datera ett stycke trä till ett visst och även avgöra om den fälldes på sommaren eller vintern, den når dock enbart 12 000 år bakåt. Inom paleontologin använder man istället radiometriska mätningar som bygger på att ett grundämne blir till någon annan när de radioaktiva isotoperna sönderfaller. Kol 14-metoden är den äldsta radiometriska metoden. Den daterar ben med 100 års noggrannhet däremot täcker den enbart de senaste 10 000 åren. För att datera äldre fynd används andra radiometriska metoder.

Källa: Illustrerad Vetenskap, Livets Utveckling.
             Dokumentär, Jorden Skapas.
Författare: NaimaG

Anmäl
2010-05-04 15:53 #1 av: NaimaG

Jag har en dokumentär kring den 24 timmars scenariot av hur jorden skapades. Riktigt intressant att se det ur det perspektivet samt att det ger en större inblick över jordens långa historia.

Anmäl
2010-05-04 22:12 #2 av: MichaelE

Oftast när man pratar om tidsperspektiv så tappar vi känslans efter några tusen år. Att prata om miljoner och miljarder år känns som länge, men vi kan inte befästa det i tanken likt när vi pratar om lika mycket i pengar. Så jag tycker att 24 timmars perspektivet är ett väldigt bra sätt att befästa tiden och som du säger så ger det ett bättre perspektiv över det hela.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.