Förhistoriskt

Världens största björn någonsin

2010-07-01 20:05 #0 av: MajaL

Arctodus simus var förmodligen den största björnarten som någonsin levt. Den levde tills för ca 1200år sedan.

fotoakuten

(Bild: Brunbjörn. Arctodus simus var som en gigantisk brunbjörn)

Arctodus simus var den enorma björn som tills för ca 12000 år sedan levde i bland annat Nordamerika, där den var det största och mest dominanta rovdjuret.

 

Varför dog den ut?

Ja detta vet man inte helt säkert.

Den kan ha dött ut dels på grund av människan som började nå den kontinenten som detta gigantiska djur levde på ungefär i samtid med djurets utrotningsperiod.

Samtidigt sägs det från vissa håll saker som skulle kunna innebära att det var just detta stora rovdjur som fördröjde människans vandring in på Amerikas områden så sent.

Ja man vet inte riktigt hur detta kolosalt stora rovdjur dog ut. Men utdött är det. Tur för oss är det nog, för en sån här björn kunde bli 1,5 meter på alla fyra och på två ben nå en höjd på hela 3 meter.

 

Men är denna stora best verkligen utdöd då?

Befolkningen i Sibirien, närmare bestämt på avlägsna platser på Kamtjatkahalvön, säger sig ha sett en stor björn inte lik någon annan, de kallar den för "björnguden" och av vittnesberättelser så skulle det kunna vara den stora arctodus simus som smyger runt där.

Men ingen vet säkert. Man säger sig också ha sett enorma björnspår större än någon annan björns.

Men hur vida björnen levt där före den dog ut är oklart. Om den nu gjorde det, hur kan den då leva där än, utan att ha blivit upptäckt under så många år? Vad lever den i så fall på?

Ja inget vet säkert, än...

 

Källhänvisning:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Arctodus_simus

http://www.fotoakuten.se

 

Anmäl
2010-07-26 15:39 #1 av: FunkyShrimp

best* ska det stå :)

Anmäl
2010-07-26 19:43 #2 av: MajaL

Haha, alldeles riktigt. ^^,

 

Anmäl
2010-07-27 10:27 #3 av: starhawk

Såg ett TVprogram där en jägare/uppsyningsman hade ett björnskinn som han hävdade var från en dylik björn. Han hade själv skjutit björnen men eftersom området inte direkt är tättbefolkat så hade han inga möjligheter att ta med sig hela kadavret utan fick nöja sig med skinnet, men det går inte att bevisa utifrån skinnet att det verkligen var en sån björn. Björnen kallas också för Bulldogsbjörnen och Den springande björnen. Vad den levde av? tja stora rovdjur kräver stora byten, den kanske lever på dom där Mammutarna som sägs finnas i Sibirien.

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.