Förhistoriskt

Ismannen Ötzi och förbannelsen

2010-07-31 17:52 #0 av: NaimaG

Ötzi också kallat ismannen är en förhistorisk man som levde runt 3 300 f.kr under den period som går under benämningen kopparstenåldern.

Ismannen

388PX-~1.JPGDe som upptäckte Ötzi är två bergsbestigare vid namnet Helmut och Erika Simon. Vid denna upptäckt var det oklar om det var frågan om ett arkeologiskt/historiskt fynd då människor ofta omkommer i de trackterna pga snöstormar och glaciärolyckor men i normala fall så förs sådana lämningar ner med isen från alptopparna och sprids på sluttningarna. Att Ötzi höll sig kvar på samma plats var för att han omkom på så pass hög höjd på en plats som sällan töar och som bildar en skänka där metierialt i dess botten inte drivs iväg av is sidleds.

1991 var första gången som marken töade bort där Ötsis kvarlevor fanns. Detta var förmodligen också enda gången det töat på platsen sedan hans bortgång och platsen var bara åtkomlig ett par dagar.

Det var oklarheter om vilka som skulle ha ansvaret för platsen då platsen ligger 100 meter från österrikiska-italienska gränser och exakt vart gränserna gick bestämdes av markeringar som inte var fullt så lika lätta att hitta. Man antog att kvarlevorna var efter en förolyckad klättrare eller möjligen ett mordoffer och i och med att man inte hade en aning om vad man hade att göra med var man heller inte det minsta noggrann eller försiktig med att avlägsna kvarlevorna. Man föreföll heller inte vara försiktig med några knippen torkat gräs något man i dagsläget vet var världsunika exempel på fleratusenåriga hantverksdetaljer.

Senare kom det till de som arbetade med fyndet att det inte rörde sig om någon omkommen bergsklättrare eller mordoffer, inte heller hörde han till 1800-talets soldater som omkom på berget. Det blev klart att han var äldre än så när man fann att han var utrustad med förhistoriska redskap.

438PX-~1.JPGÖtzi var 160,5 cm lång och blev runt 30 till 45 år gammal. Utom det dyrbara föremålet, yxan, hade han även en pilbåga, några pilar, några behållare och klädesplagg. Kroppen var prydd med 60 tatueringar vilket antas ha medicinska förklaringar, exempelvis kan de ha varit avsedda att bota värk och skador. Till skilnad från dagens tatueringar som är gjorda med nålstick var dessa gjorda av grunda snitt som fyllts med sot. Det som förbryllade forskare var att de placerats vid leder där man visste att ismannen måsta ha haft ont. Förmodligen avsiktligt gjorde på så kallade akupressurpunkter dvs på ett sådant område där man kan tyka för att få smärtlindring. Om så skulle vara fallet så innebär det att denna metoden är tusen år älder än vad man tidigare trott.

Man tror att Ötzi försökt ta sig över berget en varm sommar, överraskats av ett oväder högt upp och lagt sig för att sova. utrustningen var nämligen lutad mot en sten intil och kroppen låg i en sovands ställning med armen som kudde. Man antog att Ötzi omkommit i sömnen.

Senare upptäckte man att Ötzi omkommit av i sviterna av en strid då man fann pelspets i hans rygg nära skulderbladen. Skadan kan ha orsakat dödsfall pga blodförslust man anses inte vara den direkta orsaken till hans bortgång.

När ismannens kvarlevor hittades var det en sensation för forskarna men det är mer spännande än så och tvingade forskarna till att lösa vad de tror är en 5 300 år gammal mordgåta.

Ötzi är den mest välbevarade mänskliga fyndet som hittats i Europa. Kol 14 metoden daterar fyndet att vara 5 300 år gammalt. Enligt Torstein SjØvold, professor i historisk osteologi vid Stockholms universitet, är fyndet en ögonblicksbild av stenåldern.

Enligit SjØvold var Ötzi i 45 års åldern när han omkom, han var liten och vägde omkring 50 kg och var 160cm lång. Redan då ansågs han som en gammal man även om det säkert fanns de som var äldre i hans samhälle. Gammal som 45 åring ansågs han vara pga medlellivslängden på 20 år under den tiden som orsakades av den höga barnadödligheten.

Bevisen för att Ötzi verkligen hade mördats kom år 2001. Nya röntgenbilder visade den trekantiga pilspetsen vid Ötzis skulderblad. Kanske var det så att han tvingades fly sitt hem då han var välutrustad för sin färd dock var bara två pilar i hans koger skjutbara. kanske var det så att han lyckades bli skuten när han tog vindskydd i klyftan uppe på passet eller att han bars dit efter sin död.

Förbannelsen

Den kallas för "ismannens föbannelse". Fem person som alla arbetat med kvarlevorna kring ismannen Ötzi har avlidit.

Den 18/4-2005 avled Konrad Splinder som är en av de fem som arbetat med Ötzis kvarlevor. Konrad avled av en svår inre sjukdom och är långt ifrån den enda som drabbats av en ond och bråd död.

När Ötzi hittades 1991 omkom Helmut simon, mannen som hittat Ötzi, bara ett år efter upptäckten när han gick bort sig i en snöstorm och hittades flera veckor senare, insnöad och förfrusen precis som Ötzi.

Nästa offer blev Reiner Henn, läkaren som först flyttat den insnöade kroppen. han omkom i en krock på väg till en konferens om Ötzi.

Två år senare omkom Kurt Fritz, alpjägare och guide, i en ravin. Och hade vid det ögonblicket visat Reinhold Messener vägen upp till Ötzis fyndplats.

iner Hoelzl filmade Ötzi för österrikisk tv och omkom strax därpå av en hjärntumör.

Ötzi själv ligger idag i ett kylrum i ett nybygt museum  i Bolzano i Sydtyrolen.


Referenser:
Wikipedia
DN
Aftonbladet
Popularhistoria

Anmäl
2010-07-31 18:39 #1 av: NaimaG

Förbannelsen förbryllade mig en hel del. Sammanträffande eller verklig? Avge den åsikten i våran undersökning om du tror på förbannelser eller inte.

Anmäl
2010-07-31 20:19 #2 av: MichaelE

Bra artikel. Det var än vad jag visste om ötzi och samt förbannelsen hadej ga aldrig hört talas om, väldigt intressant.

Anmäl
2010-08-01 01:28 #3 av: sissie

Mycket spännande artikel. Läskigt för de anhöriga till de som dog. Att det skulle vila en förbannelse över honom är har jag svårt att tro, eftersom jag inte tror på förbannelse. Men efter att ha läst detta så börjar man ju undra.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2010-09-21 16:31 #4 av: [YlvaP]

INtressant artikel.

MVH Ylva / Wai-san
Vardagsbloggen
Medarbetare på Sommar och Scrubs.

Anmäl
2011-12-20 03:42 #5 av: [Mirka]1

Mycket intressant!

Anmäl
2012-01-10 14:44 #6 av: LinaN

Kommer ihåg när dokumentären visades på ettan eller tvåan, jaghade mardrömmar i flera veckor efter att ha sett den. Ötzi vart läskig med sin frusna kropp och hålögda ansikte. *rysa*

Men idag är jag itne längre rädd för honom, utan tycker han är ett mycket intressant fynd, speciellt med sina tatueringar. Finns det möjligtvis några bilder på dem?

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2012-01-27 22:32 #7 av: Lill-Kisse

Betänker man hur många som troligen arbetat med Ismannen, verkar väl inte fem dödsfall som något anmärkningsvärt. Ett par av dem hade tydligen en viss benägenhet att utsätta sig för risker. Räknar man på hur många som fortfarande lever, skulle man kunna påstå att han varit rena rama frälsningen som givit så många ett så långt liv.

För övrigt är det en intressant artikel. Tack för den!

Anmäl
2012-02-07 16:16 #8 av: lizaohman

Läste just att en drös forskare anslutit sig till teorin att Ötzi inte dött på berget utan förts dit för att begravas där, dels grundat på väderlek/nedfrysning samt innehållet i magen.

 

Några förbannelser tror jag inte på, det är bara svammel och tillfälligheter.

Anmäl
2012-07-21 22:26 #9 av: [Joanna76]

#8 senaste nummret av Illustrerad Vetenskap har en väldigt intressant artikel om just Ötzi. Skrattande


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.